Osmanlıca parlak ne demek?
1. Parlayan, mucella, musaykal, lamî’: parlayan çizme, tahta, kılıç. 2. Aydınlatılmış, parlak, aydınlatılmış: aydınlık mekan, hava. 3.
Osmanlıca’da güzel kadınlara ne denir?
En çok merak edilen ve en çok araştırılan kelimeler ise Şaheste, maypeyker, dilber, müessir, pare kelimeleri olarak özetlenebilir.
Ber-i ne demek?
Kubbealtı Sözlüğü (ﺑﺮ) i. (Farsça ber) meyve, mahsul, hasat, meyva: Ber’in yeniliklerinden vazgeçmediği şarap / Gözyaşlarımla beslediğim çim nihâlim (Fuzûlî).
Ceberrut ne demek Osmanlıca?
Büyüklük. Yargı. Güç, haşmet. Osur-ı kibir ve azamet.
Eski dilde güzel ne demek?
Orta Türkçe “gözel” kelimesinden türemiştir ve “hoş görünümlü, güzel” anlamına gelir. Bu kelime Eski Türkçe kök kelime “gökyüzü, (mecazi olarak) güzel” kelimesinden türemiştir. Daha fazla bilgi için Göksel Madde’ye bakınız. “Gökçek/göğcek/göcek”, “göğüş” ve “gözel” kelimeleri Türk lehçelerinde “güzel” terimi için kullanılır.
Yıldızı parlak ne demek?
:Çok başarılı olmak ve herkesin dikkatini çekerek şöhret kazanmak.
Osmanlıca ay ışığı ne demek?
مهتابی Arapça ve Farsçada ayaş anlamına gelir. (Açıklama: Ay ışığına benzeyen, ay ışığını okşayan ışık.)
Osmanlıca güzellik ne demek?
Klasik Türk şiirinde güzellik sözcüğü genellikle “hüsün” ve “cemal” sözcükleriyle dile getirilir.
Osmanlıca aşkım ne demek?
Osmanlı Türkçesinde “Sevgilim” demiyorlar. Bunun yerine “Saadet-i Seniyyem” diyorlar. Anlamı “Çok önemli, kıymetli, yüce”.
Bbiab ne demek?
Geçmişi gizle Geçmiş detayları Geçmişi temizle Geçmiş: bbiab (Hemen döneceğim)
Farsçada BER ne demek?
+ber – Nişanyan Sözlüğü. Farsça edat +bar بر veya +var ور “getirmek, taşımak, meyve vermek [bileşik isimlerde]”den türetilmiştir. Bu edat, Farsça buradan, bar-بردن, بر “getirmek, taşımak, meyve vermek, doğurmak, doğurmak” fiilinden türemiştir.
Dilbera ne demek?
Klasik Türk edebiyatında özellikle gazel, kaside, tezhip gibi şiir türlerinde sıkça kullanılan Dilber ismi, güzel sevgili anlamına gelmektedir.
Kisre ne demek eski Türkçe?
Göktürkçe’deki yön adlarının biçimlerine baktığımızda bunların çağdaş Türk lehçelerinde kullanılan biçimlerden farklı olduğu göze çarpar: “İlgerü (doğu), öñre (doğu), kirü (batı), kidin (batı), kisre (batı), biri (güney), quri (batı), quridin (batı), yiridin (kuzey), yiridin (kuzey)” vb. (Benutzer 2009: 227-233).
Çerag ne demek Osmanlıca?
Kelimenin sözlük anlamı “aydınlatılan ve ışık veren şey”dir. Osmanlı döneminde tüm aydınlatma araçlarına “çerağ” denirdi. Mevleviler ışığı söndürmek yerine “lambayı dinlendirmek” ifadesini kullanmışlardır. Kelimenin üçüncü anlamı alev ve ateştir. Şule ve ziya bu kelimenin eş anlamlılarıdır.
Kusva ne demek Osmanlıca?
(a.s.): 1) Son derecede bulunan. 2) İ. nihayet, son. Hadd-i küsvâ: (bkz: aksa). 3) Ulaşılacak son nokta, en son sınır.
Eski Türkçede parlayan ne demek?
Kelime Türkçede “yalabmak: parlamak, ışıldamak, ışıldamak, parıldamak” anlamına gelir (Türkçe Sözlük: 1583). Dede Korkut’ta şu örnekte geçmektedir: “Yalap yalap yalabyan ince ŧonlum” (D 199-7) (Ergin 1997: 197).
Tacidar ne demek?
taç sahibi olmak, padişah olmak. Aslında mutlu olmak bir nevi şereftir.
Parlak yüzlü ne demek?
Sesli Sözlük – ışıltılı, güzel görünümlü, güzel.
Saba ne demek Osmanlıca?
saba – Nişanyan Sözlüğü. Arapça ṣbw kökünden gelen ṣabāˀ صباء kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir ve “doğu rüzgarı, gün doğumundan esen rüzgar” anlamına gelir.