İçeriğe geç

Iftiraya Uğrayan Kişi Hukuken Ne Yapmalı

Suçsuz yere iftiraya uğrayan kişi ne yapmalı?

Masum bir hakaret suçundan dava açılırsa, mağdurun Cumhuriyet savcılığına veya yetkili birimlere şikayette bulunma hakkı vardır. İftiraya uğrayan kişi dava açabilir. Cumhuriyet savcılığı da hakaret suçunun işlendiğini öğrenirse kendiliğinden soruşturma başlatabilir.

İftira nasıl ispat edilir?

İftiranın kanıtlanması, suçlunun cezalandırılmasını kolaylaştırır. Suçu kanıtlamak için delile ihtiyaç vardır. Bu deliller yazılı belgeler, yazılı kayıtlar ve resimleri içerir. Bir iftira suçuna tanıklık etmek, suçlunun cezalandırılmasını kolaylaştırır.

Asılsız iftira cezası nedir?

Hakaret suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 267. maddesine göre, en temel suç olan hakaretin cezası bir yıldan dört yıla kadar hapistir. Maddenin geri kalanı daha ağır cezaların verildiği durumları düzenlemektedir.

İftira atan birine dava açılır mı?

Hakaret eden taraf, hakaret eden tarafa karşı tazminat talep etme hakkına sahiptir. Tazminat miktarı, hakaret edilen kişinin uğradığı zarara bağlıdır. Tazminat prosedürü, asliye hukuk mahkemesine başvuruda bulunularak başlatılır.

Biri sana iftira atarsa ne yapmalı?

İftiraya uğrayan kişi şikayette bulunabilir. Şikayet kolluk kuvvetlerine veya Başsavcılığa yapılabilir. Ancak, iftira suçunun ihbar konusu olan bir suç olmadığı unutulmamalıdır. Ayrıca resen soruşturma başlatılabilir.

Şikayet asılsız çıkarsa ne olur?

İşlenmediğini bildiği bir suçu, işlenmiş gibi yetkili makamlara ihbar eden veya soruşturmayı kolaylaştırmak için işlenmemiş bir suç hakkında delil veya emare uyduran kimse, üç yıldan az olmamak üzere hapis cezası ile cezalandırılır.

İftira suçunun cezası kaç TL?

Basit hakaret suçunun cezası 1 yıldan 4 yıla kadar hapistir (TCK m. 267/1). Nitelikli hakaret suçunun işlenmesi halinde ceza yarı oranında artırılır.

İftira suçu neleri kapsar?

Savcılar, kamuoyu adına resen araştırılabilecek suç haberlerini rapor olarak kabul ederek soruşturma başlatırlar. Bir kişi basın ve yayınlarda haksız yere yasadışı bir eylemle suçlanırsa, bu bağlamda bu bir iftiradır.

İftira suçu nereye şikayet edilir?

Hakaret suçuna karşı şikâyette bulunulmak isteniyorsa şikâyet hakkı, polis veya jandarma gibi kolluk kuvvetlerine başvurulabileceği gibi, Başsavcılığa şikâyette bulunulması sonucunda şikâyetçi tarafından tutanak düzenlenmesi suretiyle de kullanılabilir.

İftira atanların sonu ne olur?

Mağdura karşı işlenen iftira nedeniyle mağdur hakkında hapis cezası dışında bir adli veya idari yaptırıma hükmolunması hâlinde; iftira atan kişi, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK m. 267/7).

Sözlü iftira suçu nedir?

SUÇUN ESAS UNSURU Bildirim, hukuka aykırı bir eylemi yetkili makamlara bildirme eylemidir. Yetkili makamlara bildirim, yazılı veya sözlü olarak yapılabilir. Hakaret suçu, bir kişiye karşı disiplin işlemi gerektiren hukuka aykırı bir eylemi yetkili makamlara bildirmek suretiyle de işlenebilir.

İftira yüz kızartıcı suç mudur?

Hakaret suçu hakkında genel bilgiler 1-) Hakaret suçu hakkında genel bilgiler aşağıdadır. 2-) Hakaret suçu ağır bir suçtur. Yani tekrarı söz konusu değildir. 3-) Hakaret bir suçtur, yüz kızartıcı bir suçtur.

İftira atan kişiye ne denir?

İftira atan kişiye “Müfterî” denir. Ayrıca “ifk” kelimesi “e.f.k” soyundan gelen fiilin mastarı olarak kullanılır ve “bühtan” kelimesi “iftira atmak ve aldatmak” anlamına gelen “b.h.t” soyundan gelen fiilin mastarı olarak kullanılır. Peygamberlerin hikayelerini anlatırken, Kur’an-ı Kerim zaman zaman onların maruz kaldığı iftiralardan da bahseder.

Asılsız suçlama tazminat davası ne kadar?

Hakaret nedeniyle tazminat talebi, hakaretin konusuna bağlı olarak ceza verilmesini öngörür. Basit hakaret suçları 1 ila 4 yıl hapis cezası gerektirir. Nitelikli hakaret durumunda ceza yarı oranında artırılır.

İftira davası ne zaman açılır?

Hangi durumlarda hakaret davası açılabilir? “İftira” suçu, bir kişinin soruşturma, kovuşturma veya idari yaptırım uygulama amacıyla hukuka aykırı bir eylemle suçlanması durumunda, eylemin işlenmediği bilinmesine rağmen oluşur. İftira suçuna karşı hakaret davası açılır.

İftira atanların sonu ne olur?

Mağdura karşı işlenen iftira nedeniyle mağdur hakkında hapis cezası dışında bir adli veya idari yaptırıma hükmolunması hâlinde; iftira atan kişi, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK m. 267/7).

İftira atmanın para cezası ne kadar?

Basit hakaret suçunda ceza 1 yıldan 4 yıla kadar hapistir (TCK m. 267/1). Nitelikli hakaret suçu işlenirse, suça verilecek ceza yarı oranında artırılır. Başka bir deyişle, failin kendisi hakaret suçunu maddi delillerle ispat ederse, suçun en basit şekline verilecek ceza yarı oranında artırılır (TCK m. 267/2).

Cinsel iftiraya uğrayan kişi ne yapmalı?

Cinsel taciz mağdurunun savcılığa şikayette bulunması yeterlidir. Bu durumda savcılık soruşturma başlatır, iddianame düzenler ve dava açar. Cinsel hakaret mağdurunun da maddi ve manevi zararın tazmini için dava açma hakkı vardır.

Dinen iftiraya uğrayan kişi ne yapmalı?

İftiracı tövbe etmez ve af dilemezse ahirette cezalandırılır. Müftünün tövbesinin sonucunu ancak Allah bilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Merkez Escort