Hangi kararlar istinaf edilemez?
Ara kararlar tek başlarına temyiz edilemez. Ancak, ara karara karşı nihai kararla birlikte temyiz edilebilir. Hukuki yardım başvurusunun reddedilmesine karşı yapılan itiraza ilişkin karar temyiz edilemez. Nihai karara karşı temyiz yoktur.
Katılma yolu ile istinaf mümkün mü?
Kendisine istinaf edilen taraf, istinaf hakkı bulunmasa veya istinaf süresi geçmiş olsa bile, verilen cevaba katılarak istinafa başvurabilir.
Gerekçeli karardan sonra İstinaf’a gidilir mi?
Karara karşı itiraz etmek isteyen taraf, kanunda belirtilen süre içinde, özet kararla birlikte, duruşmaya katılmamışsa kararın kendisine tebliğinden itibaren itirazını yapmak zorundadır.
CMK katılma yoluyla istinaf mümkün mü?
Kimler itiraz edebilir? (CMK 260/1, 262) İtiraz edebilecek kişiler: Katılımcılar, katılma başvurusu reddedilenler, katılma başvurusu karara bağlanmayanlar, davalı ve avukatları, davalının yasal temsilcisi ve eşi.
Hangi kararlara karşı İstinaf yoluna gidilebilir?
(1) İlk derece mahkemelerinin kesin kararları ile ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin reddedilmesi ve bu taleplerin kabulü hâlinde, istinaf üzerine verilecek kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir.
Hangi dosyalar İstinaf’a gider?
Yerel mahkemelerin kararlarındaki her türlü olgusal veya hukuki hatalara karşı temyiz yoluna başvurulabilir. Ayrıca, bölge mahkemesi temyizi incelerken, tarafların temyizlerinde yer almasa bile, kararda tespit ettiği olgusal veya hukuki hataları dikkate alır.
Katılma yoluyla karar düzeltme nedir?
ÖZET: Diğer tarafın mahkemenin kararına normal itiraz süresi içinde itiraz edip etmediğine bakılmaksızın, diğer tarafın itiraz bildirimi kendisine tebliğ edilen diğer tarafa itiraz süresi içinde karara itiraz etme hakkı verilir. Bu tür itiraz “katılımcı itiraz”dır.
İdari yargıda katılma yoluyla istinaf mümkün mü?
Bilindiği üzere HMK’nın 348. maddesi uyarınca yargıya katılma yoluyla itiraz yoluna gidilmesi mümkün olmakla birlikte, idari yargı yoluna başvuruyu düzenleyen 45. maddede ne HMK 348’in ne de İYUK’un 48/3. fıkrasının hükmüne benzer açık bir düzenleme bulunmamaktadır.
Katılma talebi olmayan istinaf edebilir mi?
Kovuşturma evresine katılma talebinde bulunmayan şikâyetçinin, karara karşı itiraz veya temyiz hakkı bulunmamaktadır.
Her dosya İstinaf’a gider mi?
İlk derece mahkemelerinin kararlarına karşı, ilanın açıklanmasından itibaren iki hafta içinde temyiz yoluna başvurulması gerekir (Ceza Kanunu md. 345). Ancak, bütün kararlara karşı temyiz yoluna başvurulabilir.
İstinaf kaç ay sürer?
Dava dosyalarının ve adli olayların az olduğu bazı bölgelerde, istinaf süresi ortalama 6 ay ile 1 yıl arasında değişebilmektedir. Ancak dosya sayısının ve suç oranının fazla olduğu bölgelerde, istinaf karar süresinin bir ile iki yıl arasında değiştiği bilinmektedir.
Kesin karar istinaf edilebilir mi?
İtiraz için son tarihler geçmişse itiraz kabul edilmeyecek ve reddedilecektir. Kesin bir karara, yani nihai bir karara karşı itirazda bulunulursa başvuru ilk derece mahkemesi tarafından reddedilecektir.
Katilma yoluyla istinaf nedir?
Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 343. maddesine göre, katılım temyiz başvurusu, davanın karara bağlandığı ilk derece mahkemesine yapılır. Başvuru sahibi, temyiz başvurusunu başka bir mahkemeye, örneğin ikametgahının mahkemesine başvurarak yapabilir.
Katılan sanık ceza alır mı?
(1) Katılma, davayı sona erdirmez. Bir kimsenin katılma isteğini açıklayabilmesi için, dava hakkında bilgilendirilmiş olması gerekir. Katılma sıfatı, ilgili kişilerin kamu yargılamasına katılma talebinin yargı merciince olumlu karara bağlanmasıyla kazanılır.
Hakimin verdiği kararı istinaf bozar mı?
Açık temyiz ne demektir? İlk derece mahkemelerinin tüm kararlarına karşı temyiz başvurusunda bulunmak mümkün değildir. İlk derece mahkemelerinin kesin olmayan kararlarına karşı karşı temyiz başvurusunda bulunulabilir.
Her dosya İstinaf’a gider mi?
İlk derece mahkemelerinin kararlarına karşı, ilanın açıklanmasından itibaren iki hafta içinde temyiz yoluna başvurulması gerekir (Ceza Kanunu md. 345). Ancak, bütün kararlara karşı temyiz yoluna başvurulabilir.
İstinaf mahkemesi hangi durumlarda kararı bozar?
İstinaf Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararının hukuka uygun olmadığını tespit ederse, kararı bozar veya daha doğrusu ilk derece mahkemesinin kararını iptal eder. Daha sonra ilk derece mahkemesini temsil eder ve dava dosyası üzerinde karar verir.
Kesin karar istinaf edilir mi?
Karar düzeltme yolu, istinaf yolu yürürlüğe girdiğinde kaldırılmıştır. Olağanüstü yasal yollar, kesin mahkeme kararlarına itiraz etmenin bir yoludur. Hukuk yargılamalarında olağanüstü yasal yollar; Bu, sürecin yenilenmesidir.
İstinaf sınırı kaç yıldır?
İlke olarak istinaf mahkemesi, istinaf talebi olmaksızın ilk derece ceza mahkemesinin kararını otomatik olarak inceleyemez. Ancak, 15 yıl veya daha fazla hapis cezasına ilişkin hükümler istinaf mahkemesi tarafından otomatik olarak incelenebilir (CMK md. 272/1).