Kastamonu’nun en ünlü meyvesi nedir?
Kastamonu’nun özel meyvesi üryani eriğidir.
Kastamonu’da hangi meyve yetişir?
Kastamonu’da doğal olarak yetişen meyvelerden reçel, marmelat ve pekmez üretiyoruz. Çilek, böğürtlen, ahududu, alıç, yabani armut, kuşburnu, kızılcık ormanda yetişiyor, elmalar bahçelerden toplanıyor… Ayrıca küçük bir meyve bahçemiz de var.
Kastamonu’nun neyi meşhur yiyecek?
Kastamonu’nun Meşhur YemekleriBanduma.Kuyu KebabıPatates BuduSimit Tiridi.Etli Ekmek.Ekşi Pilav.İnebolu Simit.Kastamonu PastırmaDiğer ürünler…
Kastamonu’da en çok ne üretilir?
İlimizin başlıca tarım ürünleri buğday, arpa ve patatestir. Ayrıca sanayi bitkisi olarak şeker pancarı ve sarımsak da üretilmektedir. Türkiye’de üretilen sarımsağın %25’i Kastamonu’da üretilmektedir.
Kastamonu’da neyi meşhur hediyelik?
Şehrin simgesi haline gelmiş birçok hediyelik ürün bulunmaktadır. Özellikle buzdolabı magnetleri, Tosya pirinci, Taşköprü sarımsağı, sarı yazı, tepsi örtüsü ve Ala eriği hediyelik denildiğinde ilk akla gelenlerdir. Şehirdeki kadınların özel olarak yaptığı el işi ürünler ilgi görmektedir.
Kastamonu ne ile tanınır?
Kastamonu, aynı zamanda Evliyalar Şehri olarak da bilinir, Anadolu’nun en eski şehirlerinden biridir ve antik çağlardan ve Türk-İslam döneminden kalma birçok tarihi esere sahiptir. Kastamonu Kalesi, Atabey Camii, Şeyh Şaban-ı Veli Türbesi, Yanık Sultan Türbesi, Nasrullah Camii, Saat Kulesi vb. gibi birçok tarihi eser bulunmaktadır.
Kastamonu yöresel ürünler nelerdir?
Kastamonu Mutfağı etli ekmek/günlük etli ekmek. Kastamonu’nun en lezzetli yemeklerinden biridir. … Devrekâni Türkiye Banduma … Kastamonu Siyez Buğdayı/Bulgur/Un. …Tosya Pirinç. …Kastamonu simidi. … Kastamonu Simit Tiridi. … Taşköprü Kuyu Kebabı … Kastamonu Çekilmiş HelvaDaha fazla ürün…
Kastamonu tarım ürünleri nelerdir?
Bölgenin başlıca tarla ürünleri sarımsak, fiğ (tane), pirinç ve buğdaydır. Bölgede üretilen sarımsak sadece Kastamonu ilinin Taşköprü ilçesinde üretilmekte olup Türkiye’nin sarımsak üretiminin %25,2’sini oluşturmaktadır.
Kastamonu’da fındık olur mu?
Kıyı orman alanında kızılçam, sarıçam, karaçam, köknar, porsuk gibi iğne yapraklı türler ile kayın, meşe, dişbudak, akçaağaç, kızılağaç, karaağaç, kestane, ıhlamur, şimşir, yabani fındık, kavak gibi yaprak döken türler yetişir. Gürgen ve çınar ağaçları da vardır.
Kastamonu ne yemeli?
Kastamonu’nun tipik yemekleri arasında etli ekmek, banduma, kebap, incir dolması, siyez bulgur pilavı, ekşili pilav, simit tiridi, cırık tatlısı, miklama, üryani erik hoşafı, patates ayağı ve İnebolu simidi gibi pek çok lezzet yer alır.
Kastamonu araç neyi meşhur?
İlçemiz sınırları içerisinde bulunan tüm akarsular Çözüm Deresi ve Soğanlı Deresi tarafından toplanmaktadır. Araç Deresi, Ilgaz Dağları’ndan akan Obruk, Kızıleller ve Sübog derelerinden beslenmektedir. Aktaş Deresi, Ersük ile birleşerek büyümektedir. Başköy yakınlarında Ilgaz Dağları’ndan akan dere ile birleşerek Araba Deresi’ni oluşturmaktadır.
Bolu Kastamonu’dan ne zaman ayrıldı?
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Bolu, Çankırı ve Sinop’un il sınırları içinde kalan Kastamonu ili, 1907’de Bolu’nun, 1918’de ise Çankırı ve Sinop’un ayrılmasıyla bugünkü durumuna ulaşmıştır.
Kastamonu’da hangi tatlı yenir?
TATLILARİncir Dolması Kastamonu mutfak kültüründe tatlıların özel bir yeri vardır. … Üryan Eriği Hoşafı Üryan eriği, Kastamonu’ya özgü ve sadece Kastamonu’da yetişen bir meyvedir. … Kaşık Helvası … Cırık Tatlısı … Çekme Helva. …Hasude. … Yassı Kadayıf.
Kastamonu geçim kaynağı nedir?
İlçedeki ana sektörler turizm, sanayi ve tarımdır. Ana sanayiler odun ve odun ürünleridir. Arazi ve topografya incelendiğinde eğimli bir yapıya sahiptir. Bölgenin %60’ı orman alanlarından oluşmaktadır ve yüksek bir ekoturizm potansiyeline sahiptir.
Kastamonu’da hangi sebzeler yetişir?
İlçede tahıl ürünleri (arpa ve buğday), özellikle sarımsak ve şeker pancarı, çeşitli sebzeler (kavun, ıspanak, salatalık, domates, marul, pırasa, taze fasulye, taze lahana, yeşil biber, dolmalık biber), çeşitli meyveler (elma, çilek, armut, ayva, erik, kiraz, vişne, dut ve ceviz) yetiştirilmektedir.
Taşköprü’nün neyi meşhur?
Taşköprü, sosyal ve kültürel özellikleri bakımından Türk-İslam kültürünün hakim olduğu tipik bir Anadolu ilçesidir. İlçe özellikle “kuyu kebabı” ile ünlüdür.
Kastamonu İnebolu’nun neyi meşhur?
Ne yenir: İnebolu yahnisi, etli ekmek, İnebolu kuyu kebabı, haluşka, mevsimine göre taze balık, su böreği, ev baklava, kaşık helva, çekme helva ve tahin helvası.
Kastamonu’da hangi tatlı yenir?
TATLILARİncir Dolması Kastamonu mutfak kültüründe tatlıların özel bir yeri vardır. … Üryan Eriği Hoşafı Üryan eriği, Kastamonu’ya özgü ve sadece Kastamonu’da yetişen bir meyvedir. … Kaşık Helvası … Cırık Tatlısı … Çekme Helva. …Hasude. … Yassı Kadayıf.
Kastamonu Tosya’nın neyi meşhur?
İlk ve en önemlisi Tosya’nın en büyük ekonomik gelir kaynağı olan Tosya pirinç üretimidir. İlçede üretilen ahşap kapı, pencere ve mobilyalar Türkiye genelinde pazarlanmakta ve ayrıca ihraç edilmektedir.